Help, tepelzalf op mijn kleding!

Tepelzalf is een redder in nood bij (pijnlijke) tepels tijdens de borstvoedingsperiode. Maar minder fijn is het als je favoriete kledingstuk ineens vol hardnekkige vetvlekken zit. Gelukkig is er hoop! In deze blog lees je hoe je tepelzalf effectief uit je borstvoedingskledij krijgt.
Even tussendoor: zalf zoals Lansinoh & Purelan van Medela vond ik zelf preventief goed. Eens ik kloven had, gebruikte ik Jelonet, te verkrijgen bij apotheek en oorspronkelijk bedoeld tegen (brand)wondes - is een gaasje met zalf dat je gewoon op je tepel kan leggen, eventueel met een borstkompres erover in je BH. Deze wisselde ik ook wel eens af met de Multi-Mam kompressen.
Waarom is zo'n vlek hardnekkig? De zalven zijn sterk vetgebaseerd en vet trekt snel in stof.
Wat moet je vooral niet doen? Niet gewoon wassen zonder voorbehandeling, dat maakt de vlek vaak erger en niet heet strijken: hitte kan het vet verder in de vezels ‘bakken’.
Eerste hulp bij tepelzalfvlekken:
Snel handelen: Dep voorzichtig zoveel mogelijk zalf van de stof af met een lepel of de botte kant van een mes. Niet wrijven!
Voorbehandelen: Breng afwasmiddel aan (bij voorkeur een krachtig vetoplossend middel zoals Dreft - een druppel of 2 is genoeg) en laat even intrekken. Je kan ook ossegalzeep en/of vlekkenduivel van Dr. Beckmann aanbrengen.
Wasmachine: Was het kledingstuk zoals vermeld op het label. Controleer vóór het drogen of de vlek weg is, zo niet herhaal bovenstaande.
Als je er snel genoeg bij bent, valt het kledingstuk in de meeste gevallen wel te redden.
Tepelzalf en kleding zijn niet altijd een ideale combinatie maar met de juiste aanpak hoef je je favoriete borstvoedingsshirt, -sweater of -jurk niet te verliezen. Snel handelen, vet aanpakken vóór je wast & controleren voor het drogen zijn de geheimen!